- FAQ -

1. JAKÝ DRUH DŘEVĚNÉHO UHLÍ BYCH MĚL POUŽÍVAT? 

Je doporučováno 100%-ní přírodní kusové dřevěné uhlí. Na rozdíl od briket neobsahuje žádná plnidla a přísady. Rozhoří se jednoduše při používání podpalovačů. Když přestanete vařit, jednoduše uhaste oheň uzavřením horního a spodního průduchu. Zbývající uhlí můžete použít příště. Hoří rovnoměrně a čistě a nechává jen málo popela. Jestliže Vám dojde, než si obstaráte další, můžete užívat brikety (nebo jiné uhlí). Určitě budete dávat přednost kusovému uhlí.

2. KOLIK UHLÍ MÁM POUŽÍT? 

Topeniště naplňte do úrovně cca 4 - 5 cm nad vzduchovými "dírami" - průduchy. Úroveň uhlí v topeništi by pokaždé, když začínáte vařit, měla být přibližně stejná. Pohrabáčem vyhrábněte ven popel z předchozího použití Big Green Egg (jen když je BGE zcela vychladlé). Nikdy byste kvůli tomu neměli vyndávat firebox (= spodní vnitřní vložku). Doplňte dostatečný počet kusů - na startovací úroveň. Pro zvlášť pomalou přípravu jídla při nízké teplotě se může použít více uhlí.

3. MÁM POUŽÍVAT VODNÍ PÁNEV KDYŽ VAŘÍM JAKO TOMU JE U KOVOVÝCH GRILŮ? 

Ne. Jedinečný design Big Green Egg (grilu, pece, udírny)  uchovává vlhkost bez toho, že byste potřebovali vodní pánev. Jídlo si uchovává šťavnatost a vůni. Avšak, jestli máte recept, který volá po víně nebo jiném druhu vody ve Vašem odkapávacím pekáčku, můžete ho použít. Buďte opatrní, abyste nevylili víno na vnitřní žhavou keramiku ! 

CHCI IHNED NEJPRODÁVANĚJŠÍ MODEL!

4. SKUTEČNĚ MOHU V BGE DĚLAT PIZZU?

Ano. Lépe než v cihlové troubě. Chléb a koláče také. Použijte keramický "pizza kámen" - je ze stejného materiálu jako Big Green Egg (gril, pec, udírna) . Budete mít lahůdkovou pizzu - speciální "BGE kvality" 


5. MŮŽU POUŽÍVAT BGE TAKÉ V ZIMĚ?

Ano! Dosáhnete vynikajících výsledků dokonce v nejtužší zimě! Na rozdíl od kovových grilů pracuje v chladném počasí velmi efektivně. Používejte originální potah, abyste udrželi Vejce připravené k použití, kdykoliv si to budete přát.

6. POŠKODÍ BGE DÉŠŤ? 

Ne! Vaše Big Green Egg keramika nepraskne nebo nebude jinak poškozena ani když budete vařit za deště. Užívejte Vejce za deště, sněhu, za jakéhokoliv počasí. 

CHCI IHNED NEJPRODÁVANĚJŠÍ MODEL! 

7. JAK DOSTANU SILNĚJŠÍ VŮNI KOUŘE? 

Výkonnost Vejce (grilu, pece, udírny) jako udírny je taková, že jedna hrst dřevěných štěpků (chipsů) přidaných na rozpálené uhlí předtím, než dáte připravovat své jídlo, je obvykle dost pro většinu chutí. Pro silnější provonění a chuť zvyšte množství štěpků nebo přidejte více štěpků poté, co se kouř snížil. Před použitím namočte chipsy-štěpky do studené vody na 30 minut. Těsně před dáním jídla do Vejce přidejte štěpky přímo na dřevěné uhlí.

8. JE TŘEBA JÍDLO PODLÉVAT BĚHEM JEHO PŘÍPRAVY ? 

Od té doby, co se jídla připravují v Big Green Egg (grilu, peci, udírně) , podlévání je zbytečné. Jídla budou vždy šťavnatá a nevysušená. Jestliže máte nějakou oblíbenou zálivku, kterou toužíte použít, udělejte to. Jen dejte pozor, abyste nepolili vnitřní rozžhavenou keramiku.

9. PROČ NEPOTŘEBUJI ROTISERII ? MÁM OBČAS JÍDLO OBRACET ? 

Díky rovnoměrnému žáru, který obklopuje vaše jídlo ve Vejci, rotiserie není pořeba. Většina jídel nepotřebuje otáčet - jako pečeně, celé krůty nebo kuřata, krůtí prsa. 

CHCI IHNED NEJPRODÁVANĚJŠÍ MODEL! 

10. MOHU PŘIPRAVOVAT ZELENINU ZÁROVEŇ S OSTATNÍMI JÍDLY?

Ano. Cibuli, houby apod. Zabalené do folie nahoře mírně otevřené. Brambory nepotřebují folii. Kukuřice může být neoloupaná. Rajčata, papriky, cukety, lilky - pokapané olejem, okořeněné, nebalené do folie. Stejně tak i houby, cibule ....

11. A CO RYBY? 

Ryby a mořské plody jsou v Big Green Egg ( znamenité a jsou připravené během pár minut. Grilujte ryby na 250° a použijte olšové štěpky pro zvýraznění chutě ryby. Gril na ryby je vhodný, když děláte rybí steaky. V-rošt se může používat pro celé velké ryby.

12. JAK ZJISTÍM, ŽE JE RYBA SPRÁVNĚ UDĚLANÁ ? 

Zkuste tuto metodu. Když je ryba ještě syrová a nevařená, zmáčkněte maso svými prsty. Otestujte měkkost. Poté, co se ryba grilovala, otestujte opět. Když se ryba stává pevnou, je hotová! 

13. JAKÉ JSOU VÝHODY Big Green Egg (grilu, peci, udírny)  OPROTI JINÝM GRILŮM? 

Za prvé a především: Big Green Egg (gril, pec, udírna) je uděláno z nově vyvinutých keramických materiálů pro U.S. vesmírný program. Jeho silné keramické stěny zadržují a zároveň vyzařují žár, který v nich cirkuluje, tak rovnoměrně, že nepotřebujete žádné otáčecí zařízení, abyste získali perfektně připravená jídla. Plášť je z vysoce odolné keramiky s neomezenou životností. Za druhé: jídla připravená v Big Green Egg (grilu, peci, udírně) vypadají a chutnají lépe! Jen minimálně se sráží, zůstávají šťavnatá a aromatická. Kovové grily vedou žár přímo skrz maso, které se více sráží a vysušuje. Big Green Egg (gril, pec, udírna) udržuje šťavnatost, spotřebuje méně uhlí, příprava je rychlejší a grily nereziví. 

CHCI IHNED NEJPRODÁVANĚJŠÍ MODEL! 

14. VÝHODY OPROTI VODNÍM GRILŮM-UDÍRNÁM: 

Vodní gril je vyroben z kovu a používá buď uhlí nebo elektřinu. Nevysušování jídla se snaží vyhnout použitím pánve s vodou uvnitř grilu-udírny. Vodní udírna je velmi pomalá - může to trvat 12 - 24 hodin vyudit krůtu nebo šunku. Big Green Egg (gril, pec, udírn) připraví krůtu či šunku za několik hodin bez použití zašpiněné vodní pánve a Vaše jídla zůstávají šťavnatá a nevysušená. Big Green Egg (gril, pec, udírna) nepotřebuje složité čištění, protože je samočisticí! V porovnání s vodní udírnou spotřebuje jen velmi málo uhlí a produkuje minimálně popela.

15. VÝHODY OPROTI PLYNOVÝM GRILŮM: 

Většinou, když se zeptáte majitele plynového grilu na jeho největší výhodu, řekne, že je to rychlé uvedení do chodu. Víc mu sice chutná vůně dřevěného uhlí, ale jen kdyby byl gril na dřevěné uhlí rychlejší... Big Green Egg (gril, pec, udírna) nabízí to nejlepší: Zapálení a připravenost k vaření je srovnatelné s plynem. Nicméně největší výhodou je, že maso se méně sráží, všechna jídla mají úžasnou chuť a aroma. BGE jak griluje tak i udí. Steaky připravené na Big Green Egg ........ úžasné ..... !!!

16. JSOU NA TRHU PODOBNÉ GRILY? 

Nejblíže Big Green Egg (grilu, peci, udírně) bylo kamado, který byl jeden z nejlepších "sporáků" své doby. Big Green Egg (gril, pec, udírna) překonalo vlastnosti kamada a jeho trvanlivost. Příležitostně se objeví na trhu napodobeniny. Big Green Egg je patentováno, má vyražené logo. Jedině Big Green Egg má kvalitu na to, aby dostálo svým kuchařským slibům. 

CHCI IHNED NEJPRODÁVANĚJŠÍ MODEL! 

17. JE POUŽITÍ BGE JEDNODUCHÉ? 

Ano! Big Green Egg (gril, pec, udírna) Vám hodně promine. I Vaše první příprava v Big Green Egg bude mít dobré výsledky. I mistrem se stanete bez dlouhé praxe. Dokonce Vaše "chyby" budou chutnat lépe než úspěchy na Vašem předchozím grilu.

18. MÁM BĚHEM PŘÍPRAVY JÍDLA DOPLŇOVAT UHLÍ ? 

Obvykle ne. Big Green Egg (gril, pec, udírna) hoří mnoho hodin bez doplnění uhlí. Když budete grilovat při vysokých teplotách, zkonzumujete uhlí rychleji, ale je nepravděpodobné, že budete potřebovat ještě přidat. Jen pro udržování teploty nebo ohřívání jídla po delší dobu, nechte horní> větrání kompletně uzavřené a spodní jen pootevřené, případně zavřené . Pro ohřívání by Vaše Big Green Egg (gril, pec, udírna) mělo udržovat teplotu kolem cca 50°C

19. JAK KONTROLUJI TEPLOTU? 

Jednou z hlavních charakteristických stránek Big Green Egg (grilu, pece, udírny) je jeho schopnost udržovat přesnou teplotu. Nastavením obou průduchů můžete vytopit své Big Green Egg na teploty v rozmezí 40 °C - 400 °C - tento rozsah by měl pokrýt Vaše veškeré kuchařské potřeby - od nízkých pro uzení k vysokým teplotám pražení. Venkovní teploměr podá přesné údaje o teplotě. Na rozdíl od jiných grilů na dřevěné uhlí množství použitého uhlí není závislé na délce času kuchyňské přípravy. Jednoduše začněte vždy se stejným množstvím uhlí - po ukončení uduste oheň keramickou pokličkou a zavřením spodního ventilu a uchovejte tak nespotřebované uhlí.
Teploměr do masa: velmi důležitý. Dá Vám vědět, kdy jsou vše masa správně udělaná. Řekne Vám, kdy je jídlo bezpečně uvařeno. Díky němu neodhadujete, ale získáváte dobré výsledky. 

CHCI IHNED NEJPRODÁVANĚJŠÍ MODEL! 

20. MOHU NĚKDY VAŘIT PŘI OTEVŘENÉM POKLOPU? 

NE. Klíčem Big Green Egg (grilu, pece, udírny) je, že žár udržuje, řídí jeho cirkulaci. Poklop musí být dole, aby horko sálalo stejně nahoře u pokličky jako dole u uhlí. Pokud by poklop byl otevřený, Big Green Egg (gril, pec, udírna) by bylo redukováno na běžný barbecue gril , který může potraviny vysušit.

21. MOHU SVÉ BGE NECHÁVAT VENKU? 

Ano. Glazura ochrání Vaše Big Green Egg (gril, pec, udírnu) v každém počasí. Potah uchová Vaše Vejce čisté a ochrání kovové části. Potahy jsou k dostání pro všechny velikosti Big Green Egg - včetně těch, která jsou usazena ve stole.

22. JE BEZPEČNÉ DOTKNOUT SE BGE BĚHEM VAŘENÍ? 

Keramika Big Green Egg (grilu, pece, udírny)  je výkonný izolátor. Přesto nedoporučujeme opírat Vaši ruku o jeho povrch. Vejce není ani při grilování s vyššími teplotami zdaleka tak rozpálené jako kovové grily na plyn nebo uhlí. To ho dělá bezpečnějším jak pro dospělé tak pro děti. 

CHCI IHNED NEJPRODÁVANĚJŠÍ MODEL! 

23. JAKÝ JE ÚČEL FILCOVÉHO TĚSNĚNÍ? 

Těsnění tvoří uzávěr mezi dvěma částmi Vašeho Big Green Egg (grilu, pece, udírny) a chrání poklop, pokud by byl pokládán příliš rychle. Těsnění se dá objednat jako náhradní díl a může být vyměňováno po několika letech. Záleží na tom, jak je vejce v provozu.

24. JAKOU MÁM GARANCI? 

Ke garanci uvádíme Informaci o záruce poskytované výrobcem Big Green Egg (grilu, pece, udírny) v rozsahu platném od února 2012. Pro keramické součásti pece-grilu výrobce poskytuje doživotní záruku prvnímu, registrovanému nabyvateli (s vyloučením komerčního využívání). Na kovové prvky (opásání, pružina) je (při doporučeném způsobu údržby a ochrany) záruka 5 let, keramické příslušenství (Pizza stojan neboli ConvEGGtor, Pizza pečící kámen, Pizza pečící miska) 3 roky, na ostatní části a příslušenství je ze zákona záruka 2 roky i tam, kde výrobce poskytuje 1 rok - např. těsnění. Podmínkou je doporučený způsob užívání a údržby.

CHCI IHNED NEJPRODÁVANĚJŠÍ MODEL!